lauantai 9. huhtikuuta 2011

OVI

Mittee merkitystä ovella oikeestaan on?  Halutaanko myö immeeset eristäätyä ovviin taakse? Sen kun vetäsöö kiinni ja vielä kiäntää avvaemesta abloy lukon kiinni, niin suapi immeenen möllöttee itekseen. Vettää vielä verhot ikkunoihin etteen, niin suap olla raahassa muilta, aenakkiin meellä. Lähin asuttu nuapur kun on kohta kahen kilometrin piässä. Siellä kun ruppee pimmeessä mualimassa yksinnää pelottammaan, niin kahtoo televisiosta jottae kaahuelokuvia, tae sitten uutisia. Kumpiko sitten enempi pelottaa. Uutisista kun Libyan johtaja Muammar Gaddafi pullahtaa kuvaruutuun, niin on ihme jos ee paenajaesija yksin eläjä niä. On meenoo sen verran karseen näkönen mies. Tiijä oonko oekee mies toesta morkkoomaan, mutta on se kyllä vähän silleen äkkiottosen tuntunen olio, että meekäläenennii pelekees, jos tuommonen oes meellä vaaleissa ehokkaanan. Parempi on kun kääpi varmistamassa uutisten jäläkeen, että uluko-ovi on varmasti lukossa.

On monenlaesia ovia. Oven tuakse voepi komeroon panna liikoja tavaroeta piiloon jaloesta pyörimästä. Vuatekuappiin pannaan erlaesia vuatteeta henkarriin. Ylleesä alusvuatteita ei laeteta henkarriihin, vuan ne laitetaan hylylle, taekka koreihin. Liinavuatteella oel ennen ertyiset liinavuatekuapit. Sinne sijoitettiin ylleesä talon parraat kangaskaistaleet, joehin myös kuuluvat usseen emännän tuomat kapiot.
Uluko-ovi on hyvä olemassa. Sen oon huomanna viimesten viikkoen aekana. Aena kun uluko-oven aukassoo, niin meenottelloo tuolta ulukoilmasta tulla sisälle viileempätä iliman henkäsyjä. Raetistuu siinä tupa kyllä kerralla ee siinä mittää. Mielellään niitä ovia silti pakkasella piäsiäntösesti koettaa kiinni pittee. Vähempi tarttoo sitten uunissa puita polttoo, kun ee harakoelle lämmitä. Ovi on kuitennii oltava, että piäsöö välleen ulukonakkii pistäätymmään, jos jottaen asian tynkee sattuu sinne iliminemmään. On siinä uluko-oven sisäpuolella vielä väelovikii, se on kaet semmonen lämpölukko se tuulkuappi. Meelläkään ejjoo ennee tampuuria, niinkun tuolla vanahalla puolella oell. Siinä tampuurin nurkassa oel likasankon paekka, johon penskana yön aekaan käätiin kusella. Ee sinne ulukohuussiin uskaltana lähtee sinne navetan taakse, siellä navetan nurkalla oel se huussi. Siellä kun oel niitä mörköjäkkii, vanahemmat sisaret meetä pienempiä valisti. Oel siinä huussissa ovi, ee sen tuatta, mutta oeshan se mörkö suattanna tulla sieltä reejästä, pyllistele sitten sinne, vae oesitko ite uskaltana aenakkaa pentuna.

Saanassa on ovi kanssa. Nyt meellä on oekeen lasioev, että jos ee kerkii emännän kanssa yhtä aekoo löölyyn, niin suap oven takkoo kurkkia naesen hehkeetä muotoja höyrysen lasin läpi. En muuten ostas ennee lasiovvee, ee se muuten oo hyvä, kun tuon tirkistelyn takia vaen. On se muuten tuo saana hommakkii muuttunu. Ennen se oel melekeen aena vasta, jolla itelle sae olla vihanen ja pieksee ihteesä sen kun sieti. Koolista sitten mäntysuovan voemalla pestin niin nuamat, kun häveliäämättii paekat. Se muuten passas tuo mäntysuopa tukannnii pessuun. Ee ollu sampoeta kumpaankaa piähän. Eekä ollu suihkuja niin kun nykyään. Kyllä myö eletään herroes meelläkkii, vaekka kööhiä ollaan olovinnaan.
Makkuuhuoneessakkiin on ovet, jos ne siellä oven takana jottae salloo tekköö, tiijä tuota sitten tekköövätkö ja jos tekköövät, niin mitä tekköövät. Onhan se vessassakkii ovi, no sen nyt tietää mitä siellä sen oven takana tekköö, jos ee satu maha olemaan kovana. Sillon ee oekeen sitte tiijä mitä tekis. Pannuhuoneessakkii on meellä ovi, oekeen on raatoo, kun se on palo-ovi, laki miäröö sen. On meellä vielä monta muutae ovvee. Niitä on ihan hirveesti, kun keettijjöö männöö, niin kymmeniä ovia vierekkäen. On kylymiössä ja pakkasessa.

Ulukona on lissee. On navetassa, vaekka ee siellä elukoeta oo ennee ollu parriin kymmeneen vuoteen. Antaa silti niihin ovviin olla, kun rumahan se rakennus on jos ovet purkaa poes, jos rakennus sittä iliman ovia oes. Mänis vähäsen aation näköseks. Siellä oel aekanaan navetassa lantaluukut, mutta kun elukoeta lissääty ja navettakkii kasvo, niin tehtiin lantaovet, josta sae viskellä paskat lantallaan. Siitä kun pikkusesta korkeella olovasta luukusta viskell paskoja ulos, niin kuset tahto räeskyä pitkin nuamoja. Siinä kun vähän karjakeettijössä vähän huuhtas ihteesä ja lähti tyttö mehtuulle, niin melekosen varmaan arvasivat tyttöimmeesetkii iliman turhia uteluita mistee mies oel kotosin. Aetoessakkii on ovet ja vanahalla puolella ovat kanssa paekallaan. Siihen vanahaan asunrakennuksen toeseen piähän teen emännän aatolle joskus aatotallin, niin siihen laeton kanssa vielä ovet. Tuohon kartanon nurkalle tehhään hupimajjoo siihen tulloo kanssa paerovet lasilliset. Paerovet kun isolla isännällä pittää olla levvee kulureetti, että soppii siitä kulukemmaan. Vaekka ee ennee niin iso isäntä ennee ookkaa, kun mitä ennen oel. Että oekeestaan ee myö mittää kööhiä olla aenakkaan ovviin puolesta. Paljo meellä on, aenakkiin ovia, jos niistä kyse tulloo.

1 kommentti: